Wszyscy przez okres lata lubimy zjeść coś smacznego może to być nawet tradycyjne tiramisu w innej odsłonie. Delikatny deser dla całej rodziny.
Czas przygotowania około 30-60 minut .
Porcja około 250 KCL.
Przepis na około 12 porcji.
Składniki
- 50 dag serka mascarpone
- 3 żółtka
- 40 dag truskawek
- duże opakowanie podłużnych biszkoptów
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- Przygotuj pierwsze krem: żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysto. Serek przełóż do miseczki i ucieraj go, dodając utarte żółtko, małymi dawkami. Potem truskawki umyj, osusz i usuń zielone części. Zmiksuj owoce i podgrzej z łyżeczką żelatyny. Mus odstaw do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu musu, namaczaj biszkopty ze wszystkich stron i wkładaj do formy o wymiarach 24/16 lub podobnej, by wypełnić dokładnie szczeliny.
- Na ułożone biszkopty za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż połowę masy z serka. Na daną warstwę znów nałóż biszkopty obtoczone musem truskawkowym. Całość przykryj znów serkiem. Deser odstaw do lodówki, by krem zastygł i zrobił się jednolity z całością. Przed podaniem pokrusz kakaem.
Smacznego